Tapijt reinigen

Wij voeren 3 methodieken tapijt reiniging uit d.m.v. sproeiextractie, poederreiniging en schuimreiniging .

Sproeiextractie methode

Is een methodiek waarbij met behulp van een sproei-extractiemachine reinigingsvloeistof in het tapijt wordt gesproeid, al dan niet in combinatie ondersteunend door een roterende borstel.

Aansluitend wordt het losgemaakte vuil opgezogen. De sproei-extractiemethode is een zogenaamde natte methode. De keuze van deze methode is afhankelijk van de ruimte waarin we moet werken, of het tapijt wel of niet geïmpregneerd is en de omstandigheden. Indien de ruimte weer snel in gebruik moet worden genomen, is deze methode niet geschikt. Het drogen duurt minimaal 24 uur en soms wel langer.

Bij zeer hoge luchtvochtigheid kan het vele dagen duren voordat het tapijt en het grondweefsel helemaal droog is. Indien er sprake is van een te hoog vochtigheidsgehalte (vast te stellen met behulp van een hygrometer), kunnen we een tapijt- of absorbtiedroger plaatsen. De sproei-extractiemethode kunnen we gebruiken voor het verwijderen van sterk gehecht vuil uit zachte vloeren en meubelbekleding die niet geïmpregneerd (vuilafstotend behandeld) zijn en geschikt zijn voor schoonmaken met een natte methode.

Bonnet methode

De Bonnet methode is een effectieve methode voor tussentijdse of plaatselijke reiniging. Het tapijt wordt hierbij voorbewerkt met een speciaal reinigingsmiddel. Vervolgens wordt de top van het tapijt gereinigd met behulp van schrobmachine voorzien van een witte katoenen pad of een synthetische pad van microvezel. De vervuiling wordt door de pad opgenomen. Het voordeel van deze methode is de snelle droogtijd aangezien er maar weinig water wordt gebruikt. Ook is een éénschijfsmachine snel in te zetten en geluidsarm zodat deze ook goed tijdens kantoortijd gebruikt kan worden. Een extra voordeel van deze methode is de zeer snelle droogtijd, omdat er maar weinig vocht wordt gebruikt. De Bonnet methode is een snelle opfrisbeurt met aantoonbare voordelen. Optisch zal het tapijt er schoon uitzien.

Droog reiniging

Het is een droog procedé dat snel is uit te voeren. Het voordeel is dat het tapijt er weer optisch schoon uitziet, door het borstel effect worden de vezels weer opgehaald. Het tapijt is snel droog en tijdens de verwerking kan gewoon over het tapijt worden gelopen.

Het poeder wordt uitgestrooid over het tapijt, waarna dit wordt ingeborsteld middels een speciale borstelmachine. Vervolgens wordt het verontreinigde poeder weer opgezogen door een borstelstofzuiger. De speciale reinigingspoeders bestaan uit minuscule sponsjes van polyurethaan of uit biologisch afbreekbare cellulose, geïmpregneerd met reinigingsmiddel.
Tapijtpoeder is hygroscopisch en wordt licht vochtig gemaakt. Het vuil wordt geabsorbeerd door het poeder en wordt dan weer opgezogen.